R:
Istoric

Despre Pizza pe care o facem noi

Facem o excelenta pizza dupa o reteta traditionala italieneasca, pe care o coacem in cuptor cu vatra pe lemne. La preparea sa folosim numai ingrediente proaspete si de calitate: sunca, bacon, salam peperonni, mozarella, file din piept de pui, porumb dulce, legume proaspete: vinete, dovlecei, ardei gras, ciuperci champignion proaspete, ulei de masline, busuioc verde, etc.

Noi respectam retetele si cantitatile acestor ingrediente. Blatul pizzei noastre este facut dintr-un aluat fin, subtire si in aceeasi masura crocant. La prepararea pizzei respectam toate normele igienico-sanitare in vigoare. Toate produsele sunt pregatite in momentul lansarii comenzii, iar ingredientele de baza, blatul special si sosul preparate dupa o reteta originala, sunt preparate in ziua curenta. Ne straduim ca produsele noastre sa ajunga la dumneavoastra in cel mai scurt timp (si ne cerem scuze pentre eventualele intarzieri independente de noi) si cat mai fierbinte (de aceea pizza este transportata in cutii alimentare termoizolante).

Iti oferim cel mai bun raport pret-calitate de pe piata actuala. Pizza noastra va avea intotdeauna calitatea pe care o astepti. Intotdeauna iti stam la dispozitie pentru orice sugestie si reclamatie.



Va punem la dispozitie un scurt articol despre pizza si istoria ei. Veti afla lucruri noi sau va veti convinge din alta sursa ca lucrurile pe care le stiati deja sunt conforme cu realitatea.

PIZZA INTRE ISTORIE SI LEGENDA

Asadar, Pizza sau pizza pie este numele unui aluat preparat la cuptor, plat, de forma rotunda, acoperit cu sos de rosii si alte ingrediente optionale, sub forma de toppinguri. Pizza este atribuita in general bucatariei italiene, in special celei napolitane.

Istoria inceputului producerii pizzei incepe inca din antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente foarte populare in Napoli, Italia.

Mai puteti citi despre:
pizza, pizza la domiciliu, pizza pentru acasa, livrari pizza, comenzi pizza online, pizza cuptor cu lemne

Primele retete simple de pizza au fost imbogatite de-a lungul timpului, pizza devenind un fel de mancare multinationala, aproape cea mai populara mancare, fiind reinventata mereu de fanii de pe tot globul pana in zilele noastre.

Pizza. Cat este istorie si cat este legenda ?

Dupa unii cuvantul pizza deriva din latinescul picea, care descrie coacerea painii in cuptor.

Nu trebuie sa credem ca pizza a fost inventata de cineva, candva. Istoria consemneaza forme putin elaborate de pizza pornind din cultura mediteraneana, dar marturii despre ele exista si in vechiul Egipt, legate de ritualurile de celebrare a faraonilor, sau de sarbatorile din vechiul Babilon.

Ca si alte mancaruri celebre pizza nu a fost neaparat inventata in tara unde ea este cea mai celebra, adica in Italia. Sunt dovezi ca vechii greci preparau un fel de pizza, mare, plata si rotunda, peste care adaugau ierburi, mirodenii si legume.

Pizza de astazi, este rezultatul unui proces lung de evolutie, mai ales ca de exemplu in acel timp nu fusesera descoperite rosiile. Rosiile in pizza sunt un adaos reusit dar iata, cat se poate de recent.

Asa cum ne apare pizza astazi, se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa. Taranii din Italia care erau foarte saraci au adaugat rosiile la prepararea unei pizza.

Pana la 1830 pizza a fost vanduta in standuri in aer liber, de vanzatorii de strada, dar prima pizzerie adevarata "Antica Pizzeria Port Alba" a aparut in Napoli si functioneaza si in ziua de astazi.

Pizza moderna, a zilelor noastre, s-a nascut in 1889 si se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregatit o pizza speciala in cinstea vizitei regelui italian Umberto I si a reginei Margareta. Pizza respectiva semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba si sos de rosii. A fost favorita reginei si de atunci acest model de pizza se numeste pizza margherita, in cinstea reginei. Probabil ca aceasta pizza este favorita si multora dintre voi, cei care cititi acest articol.

Pizza a ajuns in America, cand italienii au migrat acolo si au inceput sa-si deschida pizzerii. Pizza italieneasca la inceput, sub forma de tomato pie devine populara in San Francisco, Chicago, Philadelphia, New York. Primele pizzerii celebre in America apar dupa 1900 in Little Italy, in Manhattan si apartin lui Gennaro Lombardi, dezvoltand astfel o afacere din ce in ce mai celebra in America.


Caracteristici generale pizza

• Reteta de aluat este simpla, bazata pe faina, drojdie, apa si ulei de masline.
Aluatul de pizza poate fi imbogatit cu unt, usturoi sau branza inglobata in aluat.
• Toppingurile pentru pizza sunt diverse si sunt constau din:
• branza de genul mozzarella, gorgonzola, provolone, ...;
• ierburi proaspete, de sezon, precum busuioc, oregano, usturoi, ...;
• legume si zarzavaturi de genul rosii, ardei grasi sau iuti, vinete, broccoli, spanac, ceapa, ...;
• carne de tot felul si fructe de mare, carnaciori, sunca, bacon, fileuri de peste gen anchois, ton, creveti, ...;
• foarte des ciuperci si din cand in cand ananas.
• Cateodata traditionalul si nelipsitul sos de tomate, preparat dupa retete speciale din rosii proaspete, este inlocuit de alte sosuri.
• Pizza se serveste de obicei calda la pranz sau seara, dar se poate consuma si rece ca aperitiv tip snacks, sau la micul dejun.
• Forma este in general plata si rotunda.

Pizza a devenit hobby

Marele success al pizzei are drept consecinta dezvoltarea unui numar imens de pizzeria in toata lumea, numai in Italia existand cca 30000 de pizzerii.

Explicatia acestui success se explica si prin rolul social al pizzeriilor, care devin punctual de intalnire al claselor sociale diferite, pentru ca ele sunt vizitate cu acelasi succes de paturi sociale diferite, aici contand mai putin banii si eticheta.

Parte din succesul de azi al pizzei este datorat si perceptiei acesteia, ca fiind legata de dieta mediteraneana, etalon al unei vieti sanatoase si echilibrate.

Pe de alta parte pizza are un continut mare de energizanti, poate fi sursa de proteine si cere adesea compania unui binevenit pahar de vin.

Pizzeria este punctul de intalnire pentru familii din toate paturile sociale, singurul lucru care conteaza este pasiunea culinara pentru pizza.

Pizza poate fi de post, vegetariana, poate avea un numar redus de calorii si datorita ingredientelor ei este considerata un aliment anti-cancerigen.

Ingredientele pizzei sunt in general componente ale sanatoasei diete mediteraneene : masline, ulei de masline, capere, fructe de mare, rosii, alte legume, verdeata ...



Mai puteti citi despre:
pizza, pizza la domiciliu, pizza pentru acasa, livrari pizza, comenzi pizza online, pizza cuptor cu lemne